Bereken het vermogen van uw haard

Bij de keuze van een haard is het vermogen een bepalende factor. Kies voor een haard die wat betreft warmteafgifte past bij de ruimte waarin hij staat. Voor veel woonkamers is er gemiddeld maar 3 á 4 kilowatt nodig om de kamer te verwarmen.

U kunt op eenvoudige wijze het vermogen bepalen van de haard dat u nodig heeft om de gewenste ruimte te verwarmen. In de grafiek hieronder ziet u het vermogen uitgedrukt in kilowatt (kW). De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaalt u door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Op het snijpunt van één van de drie lijnen kunt u vervolgens het benodigde vermogen aflezen. Welke van de drie lijnen u moet kiezen, hangt af van de mate waarin uw woning is geïsoleerd.

Bereken vermogen haard

Lijn A geldt voor een goed geïsoleerde woning voorzien van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.
Lijn B geldt voor een redelijk geïsoleerde woning, minimaal voorzien van dubbele beglazing.
Lijn C geldt voor een slecht geïsoleerde woning en heeft geen van de hierboven genoemde vormen van isolatie.

Er zijn echter ook nog bepaalde factoren waardoor het warmteverlies in de woning vergroot wordt. Denkt u maar eens aan een open keuken of een open trap. Hierdoor gaat veel warmte verloren. Dit warmteverlies kan worden opgevangen door in dergelijke situaties een haard of haard met een groter vermogen te kiezen. Daarom adviseren wij u altijd met uw vakspecialist te overleggen voordat u een keuze maakt.