Extra onderhoud Natuursteen

Extra onderhoud is bijvoorbeeld nodig als zich kalkaanslag vormt op plaatsen die regelmatig nat worden. Of als er na verloop van tijd een sterke vervuiling is ontstaan, die niet met regulier onderhoud is te verwijderen. Ook kan het nodig zijn een beschermlaag te verwijderen. En kan er door een ongelukje een vlekje zijn ontstaan. In veel gevallen is dat eenvoudig te verhelpen. Via het navigatie menu is aanvullende informatie beschikbaar.

Kalkaanslag
Kalkhoudend water dat verdampt laat kalkresten achter, bijvoorbeeld rond een kraan. Regelmatige verwijdering met een vochtige doek vertraagt of voorkomt zelfs vorming van een harde witte kalkkorst.

Is eenmaal zo een kalkkorst gevormd dan kan deze alleen worden verwijderd door licht schuren (met staalwol 00) of door afnemen met een kalkoplosser. De aanpak moet worden afgestemd op de natuursteen soort.

Bij krasvaste en zuurbestendige steensoorten, zoals graniet, gabbro en gneis, zijn beide methoden geschikt. Bij minder krasvaste en zuurgevoelige steensoorten, zoals marmer en kalksteen, zijn beide methoden niet zonder meer geschikt. Het schuren moet niet te vaak en niet krachtig gebeuren, anders vermindert de glans. Als dat toch gebeurt kan de glans met was weer deels worden hersteld. Op een zuurgevoelige steen kan kalkverwijderaar alleen met mate worden gebruikt wanneer er een coating is aangebracht. Controleer voor de zekerheid de coating productinformatie van de leverancier. Direct na het verwijderen van de kalk moet het steenoppervlak met schoon water worden nagespoeld, zodat er geen kalkverwijderaar achter blijft.

Intensief reiningen
Werk volgens de aanwijzingen van de leverancier van het reinigingsmiddel. Een vloer kan in aanvulling op of in plaats van intensief reinigen worden gekristalliseerd of geschuurd. Behalve vuil worden dan ook lichte beschadigingen verwijderd en wordt de glans hersteld.

Het middel moet aan de steensoort en een eventuele bescherming zijn aangepast. Dat geldt in het bijzonder voor kalkhoudende steensoorten, zoals marmer en kalksteen. Ga de geschiktheid na bij de leverancier van het middel. Aangeraden wordt ook nog een testje uit te voeren op een resttegel of proefstukje dat uit het zicht is, om na te gaan of het steenoppervlak niet wordt beschadigd. In de regel is het beter twee maal te reinigen met een minder agressief, langzaam werkend product, dan éénmaal met een agressief, snel werkend product.

Gebruik zogenoemde ‘intensiefreiniger’ of ‘ontvetter’ die bij voorkeur de eventuele beschermlaag niet aantast.

  • Coating. Deze wordt met een stripper verwijderd. Gebruik zo mogelijk alleen een topstripper. Dan wordt alleen de bovenste laag van de coating verwijderd en komt de steen niet of nauwelijks met de topstripper in aanraking.
  • Impregneer. Deze is niet te verwijderen.
  • Waslaag. Een opeenhoping van (oude) waslagen wordt verwijderd met een stripper. Gebruik zo mogelijk een topstripper. Dan wordt alleen de bovenste waslagen verwijderd en komt de natuursteen nauwelijks met de topstripper in aanraking.
  • Zeeplaag. Gebruik op plaatsen met zeepophoping bij het reguliere onderhoud tijdelijk geen zepen. Omdat ze in water oplosbaar zijn, wordt dan het overtollige zeep ‘vanzelf’ afgevoerd.