Natuursteen schoonmaken na verbouwing

Resten lijm of kit moeten direct worden verwijderd, met een product dat is aangepast op de natuursteen soort. Voegmiddel kan met een spons en water worden verwijderd. Het is belangrijk dit grondig te doen, anders ontstaat een grauwe cementsluier. Zo nodig kan een cementsluier verwijderaar worden gebruikt, die aangepast is op de natuursteen soort. Deze methode werkt niet wanneer er veel cementresten zijn achtergebleven. Bij vloeren is kristalliseren of schuren in het werk dan een alternatief.

Nieuwbouw bevat een aanzienlijke hoeveelheid overtollig bouwvocht, dat op een natuurlijke manier moet kunnen verdampen. Het natuursteen moet dit proces niet teveel hinderen, om onder meer verkleuring van natuursteen te voorkomen. Daarom is het soms nodig het onderhoud tijdelijk iets aan te passen.

Via natuursteen vloer- en wandtegels wordt het overtollige bouwvocht uit beton of metselwerk doorgegeven naar het oppervlak, waar het verdampt. Het drogen van de bouwconstructie duurt jaren. In de regel is na drie tot zes maanden het vochttransport voldoende afgenomen. Dan kan desgewenst een bescherming worden aangebracht en het natuursteen verder op een reguliere manier worden onderhouden.

Tot die tijd wordt aangeraden geen beschermende- of reinigende producten te gebruiken. Losse vervuiling kan het best droog worden verwijderd, met een doek of door te stofzuigen. Hechtend vuil wordt met een vochtige doek worden verwijderd.

Wanneer het natuursteen min of meer los staat van beton of metselwerk is er geen aangepast onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan een aanrechtblad, een wastafel of een gevelplaat gesteld op ankers. Vrijwel direct na plaatsing is het natuursteen droog. Desgewenst kan een bescherming worden aangebracht en wordt het natuursteen verder op een reguliere manier onderhouden.