Blog Layout

Groene aanslag verwijderen van het terras

Simon van Lit • feb. 23, 2016

Groene aanslag verwijderen van het terras

De mossen en algen die de groene aanslag vormen gedijen goed op vochtige en schaduwrijke plaatsen. Ze komen voor op alle soorten tuinmaterialen. Houten tuintegels, beton, natuursteen of klinkertjes zijn allemaal gevoelig voor dat enige groen dat je liever niet in de tuin wilt. Tuinmeubelen krijgen helaas vaak ook een groen laagje en hebben, voordat je ze gaat gebruiken, meestal ook een schoonmaakbeurt nodig.

Groene aanslag verwijderen van tuintegels
In vrijwel alle tuincentra, bouwmarkten, drogisterijen en supermarkten zijn er verschillende middeltjes te koop die de aanslag verwijderen. De meesten doen wat ze moeten doen en zijn over het algemeen niet extra milieubelastend. Gebruik de middelen niet vlak voor een plensbui want het spoelt gelijk weg.

Huismiddeltjes
Voor niets zijn zoveel huismiddeltjes als voor groene aanslag. Niet allemaal even milieuvriendelijk maar wel goedkoper. Zout wordt in veel oude huishoudboekjes aangeraden maar is wel belastend voor het milieu, bleekwater moet je ook met mate gebruiken. De verzameling tips is vrijwel eindeloos maar hieronder enkele op een rij:

Groene zeep en soda
Los een gelijke hoeveelheid (ongeveer 5 eetlepels) soda en zeep op in 10 liter water. Met een gieter over de tegels verdelen en even laten inwerken. Daarna het sop met harde bezem van de tegels halen. Met de tuinslang wegspuiten kan ook.

Groene zeep
Groene zeep over de tegels verdelen met een borstel en dit een nacht laten inweken. (Wel even naar het weerbericht luisteren) De volgende ochtend de zeep met een borstel en tuinslang verwijderen.

Azijn
Hét schoonmaakwondermiddel, ook in de tuin. Giet gewone of schoonmaakazijn puur over de groene tegels en laat het inwerken. Het makkelijkst gaat het met een flinke plantenspuit. De methode is waarschijnlijk het simpelst van allemaal. De azijn kan ook worden verdund met een gelijke hoeveelheid water, 1 liter azijn op 1 liter water. Niet afspoelen.

Zand
Zand is een prima schuurmiddel. Maak een emmer sop, gewoon heet water met een afwasmiddeltje. Giet het sop over het terras en strooi daarna het zand over de tegels. Flink schrobben en naspoelen met water.

Biotex
Misschien heb je nog een restje van de vakantie of doe je zo af en toe nog een handwasje, gooi het restant (met water!)over je tegels.

As
In het kader van goed schuren, gooi de as van de open haard over de tegels en goed schrobben maar! Enig nadeel is de enorme troep. Goed, héél goed, naspoelen.

Hoge drukspuit
Dit leek jaren hét wondermiddel tegen ongewenst groen op het tuinpad maar helaas kwam het groen net zo snel weer terug. Het paadje wordt even schoon maar de sterke spuit maakt de tegels onbedoeld ruwer en dat is een perfecte omgeving voor algen.

Restant sop
Gooi na iedere schoonmaakbeurt van het huis het overgebleven sop over de stoep.
03 jan., 2022
Bravoure Badkamers neemt bedrijfstak over
door Simon van Lit 01 jun., 2019
Vanaf 1 juni 2019 draagt het Zeeuwse familiebedrijf Dominicus de productgroep ‘Haarden‘ over aan de Zeeuwse Haardenspecialist uit Goes. Dominicus gaat zich volledig focussen op natuursteen met het uitgangspunt om landelijke specialist te worden. Zeeuwse Haardenspecialist neemt productgroep, service en deel van de medewerkers over van Dominicus De directie van Dominicus is in gesprek gegaan met Wim-Pieter Dijkers van de Zeeuwse Haardenspecialist. Als oud-werknemer van Dominicus is hij goed op de hoogte van de werkwijze van Dominicus. Daarom is de Zeeuwse Haardenspecialist dé partij om de productgroep van Dominicus over te nemen. Naast de producten, verzorgt de Zeeuwse Haardenspecialist vanaf 1 augustus ook de service en garantie richting de bestaande klanten van Dominicus. Om een goede service te kunnen waarborgen, gaat een deel van de medewerkers van Dominicus mee naar de Zeeuwse Haardenspecialist. Alle andere medewerkers worden in overleg herplaatst binnen Dominicus. De huidige klanten van Dominicus worden geïnformeerd over de productovername. Groeiende vraag naar producten van natuursteen Dominicus is al bijna 45 jaar actief als steenhouwer waarbij natuursteen wordt verwerkt tot onder andere keuken- of tafelbladen, wastafels en raamdorpels. Daarnaast realiseren zij gedenktekens voor klanten uit heel Nederland. “De afgelopen jaren hebben we een sterke groei in de vraag naar producten uit de eigen steenhouwerij mogen ervaren. Met name op het gebied van (mega)jachten krijgen we steeds meer vraag naar gespecialiseerd werk. Ook de productgroep ‘Gedenktekens’ ontwikkelde zich de afgelopen 5 jaar. We hebben nu veel meer klanten buiten de regio Zeeland. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat we afscheid gaan nemen van de productgroep haarden en ons volledig toeleggen op natuursteen”, aldus Niels Dominicus. Dominicus Dominicus is een Zeeuws familiebedrijf met vestigingen in Westkapelle en Goes. Daarnaast heeft de organisatie ook vestigingen in Rotterdam en Dordrecht die volledig ingericht zijn voor grafstenen onder de noemer Grafsteenwinkel. De organisatie is gespecialiseerd in natuurstenen producten, sanitair tegels en gedenktekens. Dominicus bestaat sinds 1975 en inmiddels staat de tweede generatie aan het hoofd van de organisatie.
door Simon van Lit 05 apr., 2019
Na jaren van intensief gebruik kan een natuurstenen tegelvloer zijn beschadigd of ten dele haar glans hebben verloren. Na een renovatie toont de vloer weer als een geheel en heeft een volle glans. Ook kunnen eventuele beschadigingen of hoogteverschillen worden verwijdert. Dit is wel alleen aan te raden wanneer er geen voegen zijn. Er zijn twee methoden, die verschillende resultaten geven; kristalliseren en schuren. Kristalliseren Met kristalliseren kan een dof gelopen vloer weer op glans gebracht. De glansgraad na behandeling hangt af van de oorspronkelijke oppervlaktebewerking (gezoet of gepolijst) en de mate waarin deze dof is gelopen. Kristalliseren maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar. Deze methode is alleen geschikt voor stenen opgebouwd uit kalk, zoals marmer en kalksteen. Voordat met kristalliseren wordt begonnen moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boenmachine een chemische reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor ‘verdicht’ de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de steen iets harder wordt en iets minder dampdoorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak. Schuren Met schuren kunnen beschadigingen, hoogteverschillen, en een dof uiterlijk worden aangepakt. Na het schuren toont de vloer mooi vlak en heeft een volle egale glans. Lichte beschadigingen zijn weggeschuurd evenals hoogteverschillen tussen tegels. Een oude vloer ziet er na schuren weer als nieuw uit. Machinaal wordt een laag van de vloer afgeslepen, onder toevoeging van water om de slijpschijven te koelen. Met steeds fijnere slijpschijven wordt daarna glans op de vloer aangebracht tot de gewenste glansgraad is bereikt. Moeilijk bereikbare plaatsen worden behandeld met kleiner handgereedschap. Oorspronkelijke is deze bewerking bedoeld voor zachtere steensoorten, zoals marmer en kalksteen. Inmiddels zijn er machines waarmee ook hardere stenen, zoals gneis en zelfs graniet kunnen worden bewerkt. In het algemeen geldt dat de hardheid van de steen (de kras vastheid) van invloed is op de maximale haalbare hoogte van de glans.
Share by: