Wat is natuursteen?

Simon van Lit • 19 oktober 2015

Waar komt natuursteen vandaan?

Natuursteen vormt de aardkorst waarop wij leven. Het bestaat uit gestold vloeibaar gesteente (magma of lava) of uit versteend sediment (zand, klei, kalk). Dit natuurproduct is miljoenen jaren oud en dat geeft natuursteen zijn bijzondere uitstraling. Het mag met recht een ‘oerproduct’ worden genoemd, dat duurzaam en functioneel is in het gebruik. Van de beschikbare steen in de aardkorst is maar een deel economisch te winnen. Desondanks zijn er duizenden soorten marmer, graniet, leisteen en kwartsiet leverbaar, elk met een uniek uiterlijk. Ze worden gewonnen in groeven verspreid over de gehele wereld.

Soorten natuursteen
Zo verschillend als mensen zijn, zo verschillend is natuursteen. Er zijn duizenden natuurstenen leverbaar en er is voor iedere smaak en ieder budget wat wils. Bekende soorten zijn marmer, kalksteen, graniet, gabbo, gneis, kleisteen en leisteen en kwartsiet.

Ontstaanswijze en winning
De vorming van natuursteen is een haast onvoorstelbaar proces, dat al zo oud is als de aarde zelf en nog steeds door gaat. Natuursteen is het belangrijkste bestanddeel van de aardkorst waarop wij leven. De aardkorst drijft op een laag vloeibaar gesteente die langzaam beweegt en daardoor rimpelingen (bergketens) en scheuren (zeetroggen) in de aardkorst veroorzaakt. Meestal gaan deze vervormingen bijzonder traag, maar het kan ook heel snel gaan. Denk aan een aardbeving of een vulkaan uitbarsting.

De werkmethoden en de afmetingen van de gewonnen natuursteen zijn imposant. Natuursteen wordt in grote blokken gewonnen, waaruit later platen of tegels worden gezaagd. Alleen gelaagde stenen als leisteen en kwartsiet worden schollen van de rots gespleten.

Afwerking oppervlak
De meeste stenen kunnen op verschillende manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt. Hier enkele veel gebruikte afwerkingen:
Glanzend: gezoet, gepolijst
Dof: gezaagd, geschuurd, oud gemaakt
Ruw: gefrijnd, gestraald, gebouchardeerd, gevlamd, splijtoppervlak

Bij een toename van de glansgraad worden de kleuren in het algemeen intenser en donkerder. Ook worden tintverschillen, aderingen, fossielen, e.d. duidelijker zichtbaar; de steen gaat meer ‘leven’. Andersom geldt dat naarmate de ruwheid toeneemt, de kleuren fletser en de tintverschillen minder zichtbaar worden. Het effect van dezelfde bewerking pakt bij de verschillende steensoorten anders uit.
door Cindy van der Vliet 19 november 2024
Laat je inspireren tijdens de Dominicus huisshow op 25 november 2024
door Cindy van der Vliet 11 september 2024
Ben je op zoek naar luxe en duurzaamheid voor je keuken? Ontdek dan de Porcelain Serie van Caesarstone, onderdeel van onze exclusieve Quality Collection. Deze serie bestaat uit zeven zorgvuldig geselecteerde kleuren in 12 mm dik keramiek, perfect voor het creëren van een verfijnde en moderne uitstraling in je woning. De grote plaatformaten bieden eindeloze mogelijkheden voor luxe keukens, zowel als massief 12mm blad of verwerkt in verstek. Waarom kiezen voor Caesarstone keramiek? Keramiek is een materiaal wat talloze voordelen biedt voor moderne toepassingen, zoals keukenbladen en tafels: Duurzaam : Keramiek staat bekend om zijn hardheid en slijtvastheid, waardoor het jarenlang meegaat. Hittebestendig : Zonder zorgen warme pannen op het oppervlak zetten, dankzij de hoge hittebestendigheid van keramiek. Vlekbestendig : Geen last van vlekken, aangezien vloeistoffen niet in het materiaal kunnen doordringen. Hygiënisch : Keramiek is resistent tegen bacteriën en schimmels, waardoor het ideaal is voor gebruik in de keuken. Eenvoudig in onderhoud : Houd het materiaal in topconditie met slechts water en een mild schoonmaakmiddel. Geschikt voor binnen én buiten : Keramiek is UV-bestendig en behoudt zijn kleur, zelfs in buitenruimtes. Wil je deze hoogwaardige keramische platen met eigen ogen zien? Bezoek dan onze showrooms in Goes en Westkapelle en ontdek de ongekende mogelijkheden van de Porcelain Serie. Laat je inspireren door de veelzijdigheid en het stijlvolle design van Caesarstone keramiek.
3 januari 2022
Bravoure Badkamers neemt bedrijfstak over